BURSA İLİMİZİN BÜYÜKORHAN İLÇESİ

ANA SAYFA BURSA BUYUKORHAN
BURSA İLİNİN HARİTADAKİ KONUMU
BURSA - Haritadaki Konumu

Harmancık, Orhaneli, Dursunbey, Balıkesir (Balıkesir) ve Mustafakemalpaşa ilçelerine komşudur. Denizden yüksekliği 830-840 m civarındadır. Yükseklik nedeniyle serin dağ iklimi görülür. Engebelli ve dağlık bir yapıya sahiptir. Yüzölçümü 672 km2´dir. 1 merkez ve 40 köyden oluşur, nüfusu ise 2007 yılı verilerine göre 14. 199’dur. Tarih: Bizans döneminde Atranos Tekfurluğu´nun toprakları içinde yer alan bir bölgeydi.
 

1321´de Orhan Gazi tarafından Osmanlı hâkimiyetine girdi. Orhan Bey´e atfen üç obadan oluşan yerleşime Orhan-ı Kebir adı verilmiştir. Cumhuriyet döneminde Büyükorhan ismini almıştır. 1944 yılında Orhaneli´ye bağlı bir nahiye olan Büyükorhan, 1967 yılında belediyelik, 1987 yılında ilçe olmuştur. Ekonomi: İlçenin ekonomik yaşamı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır, komşu il ve ilçelere ulaşım bağlantısı gelişmiş olmadığından sanayi ve ticaret hayatı gelişmemiştir. İlçenin yarısı ormanlık alandır. Tarıma elverişli arazinin su tutma kapasitesi az, yeraltı suyu kısıtlı olduğu için ilçede kuru tarım yapılmaktadır.
 

En önemli ürün buğdaydır. Yüksek alanlarda arpa yetiştirilir. İlçede sulama yapılabilen yerlerde çilek yetiştiriciliği gelişmektedir. Orman arazisinde tel direği, maden direği, sanayi odunu, yakacak odun, kâğıtlık odun gibi ürünler elde edilir. İlçede büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılır. Sığır varlığının büyük bölümü düşük verimli ırklardan oluşmuştur. Koyun varlığı ise yerli ırklardan oluşmaktadır. Halkın tarım ve hayvancılık dışındaki gelir kaynağı, mevsimlik işçi olarak çalışmaktadır. Doğal güzellikler: Görecik Yaylası, ilçeye 6 kilometre uzaklıktadır. İlçe merkezine 20km uzaklıkta Düğüncüler Köyü, sıcak su kaynakları nedeniyle yerli halk tarafından tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Rafting ve tracking sporları yapılır. Kaya Deresi, ilçe yakınındaki bir kamp alanıdır.
 

Tarihi Cuma Pazarı, Osman Dede Ve Büyükorhan Baraj Gölü
 

Osman Dede 16. – 17. yüzyılda yaşamış olup, yöremizin önemli ve dini şahsiyetlerinden birisidir. Uzun yıllar Yazıcıoğlu beyin hizmetinde hizmetkâr olarak bulunmuş ve zamanında halk tarafından çeşitli kerametleri olduğu söylenen, evliya olarak tabir edilen bir şahsiyet olup, mezarı Büyükorhan’ın Armutçuk Mahallesindeki camii bahçesindedir. Büyükorhan Belediyesi tarafından her yıl Mayıs Ayı içerisinde Armutçuk Mahallesinde Osman Dedeyi anma etkinlikleri düzenlenmektedir.
 

Büyükorhan Cuma Pazarı, Yazıcıoğlu Beyi tarafından Osman Dedenin hizmetleri karşılığı “dile benden ne dilersen” demesi üzerine Osman Dede’nin de üç suyun birleştiği noktaya bir pazar yaptır demesi ile 16’ncı yüzyılda bugünkü yerinde yaptırılmıştır. Pazarda bulunan binaların inşaatı sırasında kullanılan malzemelerin ne kadar az olsa bile hiçbir zaman bitmemesi halk arasında Osman Dede’nin kerameti olarak hala anlatılır. Cuma Pazarı 1990’lı yılına kadar bölgenin en önemli hayvancılık ve ticaret merkezi olmuştur. Pazarda bulunan Tahal (Ticaret Merkezi) Büyükorhan Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilmiş ve halen günümüzde esnaflar tarafından kullanılmaktadır.
 

Cuma Pazarına 200 metre mesafedeki Büyükorhan Baraj Gölü eşsiz manzarası ve etrafının ağaçlık olması sebebiyle yaz aylarında yerli halkın uğrak yeri olmaktadır. İlçe dışından balık tutmak amacıyla birçok amatör balıkçı hafta sonlarını Büyükorhan Baraj Gölünde geçirmektedir.
 

Derecik Bazilikası
 

Büyükorhan’a bağlı derecik köyünde Büyüorhan’a 7 km uzaklıktadır Büyükorhan içinden geçilerek gidilir.
 

Büyükorhan’a bağlı Derecik Köyünde 2000 yılında çiftçiler tarafından tesadüfen bulunmuştur. Daha sonra Uludağ Üniversitesi ve Bursa Müze Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmalarla bazilikanın MS 2. yüzyıldan kalma olduğu ve bölgenin en önemli dini merkezlerinden biri olduğu anlaşılmıştır. Bazilikadaki mozaikler İznik’te bulunan ve konsül toplantılarının yapıldığı kilise ile büyük benzerlikler göstermesinden dolayı aynı kişi tarafından yapıldığı düşünülmektedir. 2005 yılından itibaren Büyükorhan Belediyesi, Uludağ Üniversitesi ve İsviçre Lozan Üniversitesinin beraber yürüttüğü kazı çalışmaları sonucunda yavaş yavaş gün yüzüne çıkarılmakta ve 2011 yılından itibaren ziyarete açılması planlanmaktadır.
 

Görecik Yaylası
 

Büyükorhan’a 7 km uzaklıkta bulunan Görecik Yaylası eşsiz doğası ve temiz havasıyla İçerisinde barındırdığı yeşilin her tonunda ağaçları ve bikri örtüsüyle rahatlık, huzur ve temiz hava arayan yerli yabancı vatandaşlarımızın uğrak yeri olmuştur. Görecik Yaylası, Büyükorhan Belediyesi tarafından her yıl Haziran ayında düzenlenen Türkmen ve Yörük şenliğine ev sahipliği yapmaktadır. Şenliğin amacı Yaylanın ve yöre kültürünün tanıtımı ve yörenin gelişmesine yardımcı olmaktır.
 

Düğüncüler Hamamları
 

Büyükorhan’a 17km uzaklıktaki Düğüncüler Köyünde bulunan hamamlar Emet Çayının hemen kenarında olup şifa arayan ve doğayla baş başa vakit geçirmek isteyen yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırlamaktadır. Hamamlarda bulunan suların ve çamur banyosunu birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir.
 

Rafting Parkuru Burunca Kanyonu ve Kaya Deresi
 

Büyükorhan sınırlarından geçen ve Kemalpaşa ya doğru giden Emet Çayı’nın,  Büyükorhan sınırlarındaki kısmının 30 km’lik bölümü rafting sporu için oldukça elverişli ve heyecan vericidir. Parkurda ve bölgede inceleme yapan uzmanlar bu parkurun dışında ayrıca 4 km’lik kısa parkur ve çay çevresinin doğa ve rafting sporu için oldukça elverişli olduğunu belirtmiştir.
 

Bayındır Mağarası
 

Büyükorhan’a Bağlı Bayındır Köyü yakınlarında bulunan Bayındır mağarası Yaklaşık 1 km uzunluktadır. İçerisinde hava sirkülasyonunun iyi olduğundan hiçbir ekipman kullanmadan rahat bir gezi imkanı bulunmaktadır. Mağara içerisinde bulunan sarkıt ve dikitler eşsiz güzelliği ve cazibesiyle damlataş mağarasını akla getirmektedir.