BURSA İLİMİZİN ORHANELI İLÇESİ

ANA SAYFA BURSA ORHANELI
BURSA İLİNİN HARİTADAKİ KONUMU
BURSA - Haritadaki Konumu

Bursa’ya karayolu ile yaklaşık 45 kilometre uzaklıkta yer alan Orhaneli’nin doğusunda Keles, güneydoğusunda Harmancık, Bursa, güneyinde Büyükorhan, batısında Mustafakemalpaşa ilçeleri, kuzeyinde Bursa’nın merkez ilçeleri bulunmaktadır. Yaklaşık 25.000 kişi yaşamaktadır.
 

Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olan ilçede çilek, vişne yetiştirilmekte ve bu ürünler ihraç edilmektedir. Koyun yetiştirilen ilçede hayvancılık büyük gelir sağlamaktadır. Krom, linyit, manyezit, asbest, dolomit, mermer, talk, kalsit, feldspat, siyanit, kireç taşı, demir içeren maden yatakları bulunmaktadır. İlçedeki Organize Sanayi Bölgesi’nde daha çok un, yem ve süt ürünleri ile alakalı gıda sanayi kuruluşları yer almaktadır.

Tarih: İlçenin eski adı olan Adranos, burasını avlak olarak kullanan Roma İmparatoru Hadrianus (117-138) ´un adından gelir. Doğu Roma (Bizans) döneminde piskoposluk merkezi olan Orhaneli, 1325’te Orhan Bey´in emri ile Turgut Alp (Turvud, Turud, Durgut, Durud) tarafından Osmanlı Beyliği´ne katılmıştır. İlçe merkezindeki Durdu (Turgud) Bey Camisi’nin adı buradan gelir. Yerli Rum ağzından bozularak Adranos, ve Türkmen ağzı ile Adırnaz adlarıyla bilinen ilçenin merkezi Beyce kasabasıdır. Eski Yunan´ın meşhur hatibi Aristides, buralıdır. 1911´de Hüdavendigar Eyalet Meclisi adını Orhan İli olarak değiştirinceye değin ilçenin adı Adranos-Atranos idi. 8 Temmuz 1920’de Yunan işgaline uğramış ve 9 Eylül 1922’de işgalden kurtulmuştur. 1934 yılında TBMM kararı ile Beyce kasabasının adı ile ilçenin adı da Orhaneli yapılmıştır.