BURSA İLİMİZİN İNEGÖL İLÇESİ

ANA SAYFA BURSA INEGOL
BURSA İLİNİN HARİTADAKİ KONUMU
BURSA - Haritadaki Konumu

İnegöl ilçesi, ilçe merkezinde bulunan 12 mahalleden, 94 köy ve 5 beldeden oluşmaktadır. Oylat Kaplıcaları, İnegöl köftesi ve İnegöl mobilyaları ile ünlenen; 200 binden (208 bin kişi) fazla insanın yaşadığı İnegöl, bir il kadar gelişmiş büyük bir ilçedir. İnegöl’ün iklimi Karadeniz ile Akdeniz iklimi arasında geçiş karakteri göstermektedir. Yaz ayları daha çok Akdeniz iklimine benzer. Sıcak ve az yağışlıdır. Kış ayları ise soğuk ve bol yağışlıdır. Kar yağışları normal, don olayları fazladır. Tarih: İnegöl’de sırasıyla Hititler (M. Ö. 2. 000) , Bitinyalılar (M. Ö. 7. yy.) , Lidyalılar (M. Ö. 6. yy.) , Persler (M. Ö. 5. yy.) , Makedonyalılar (M. Ö. 5. yy.) hüküm sürmüşlerdir.

M. Ö. 2. yüzyılın sonlarında Bergama Krallığı ile beraber Roma İmparatorluğu hâkimiyeti altına giren İnegöl, M. S. 395 yılında Roma İmparatorluğu’nun bölünmesinden sonra, önce Doğu Roma İmparatorluğu, daha sonra da Bizans İmparatorluğu egemenliğine geçmiştir. İnegöl, 1078 yılında Selçuklu egemenliğine girdi, 1097´de Haçlı Savaşları sonunda tekrar Bizans yönetimine bırakıldı, Osmanlı Beyliği´nin kuruluşuna kadar birkaç kez Bizans ve Türkler arasında el değiştirdi, Osmanlı Beyliği´nin kuruluşu sırasında (1299-1300) Turgut Alp tarafından fethedildi. Mondros Mütarekesi´nden sonra Yunan işgaline uğrayan İnegöl, 6 Eylül 1922´de Yunan işgalinden kurtuldu. Ekonomi: Mobilya üretimi ile meşhur olan İnegöl ilçesi, coğrafi konumundan ötürü cumhuriyet döneminde büyük bir gelişme göstermiştir. Çevresindeki ormanlar nedeniyle 1980´lere kadar orman ürünleri alanında imalat sanayi gelişmiştir; 1980 sonrasında ise Organize Sanayi Bölgesi´nin kurulması ile birlikte orman ürünlerinin yanında tekstil, otomotiv yan sanayi ve diğer sanayi kollarında da gelişmiştir. 1976 yılında kurulan İnegöl Organize Sanayi Bölgesi Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgeleri arasında yer alır. Türkiye ihracatının binde yedisini İnegöl firmaları gerçekleştirir.

Tarım: İnegöl´de ekonomik hayatın temel unsurlarından birisi tarımdır. İlçede polikültür tarım yapılır. Tarla ürünleri, sebze ve meyve yetiştirilir. İlçede yetiştirilen sebze ve meyve ürünleri yurtdışına da pazarlanır. Sebzecilik alanında domates önemli yere sahiptir. Boğazova Yaylası, Arabaoturağı Yaylası, Alaçam Yaylası ve tarihi çınarlar gibi tabii güzelliklere sahip olan İnegöl’de, Hilmiye Köyü´ndeki Oylat Kaplıcası, köyün güneyindeki Oylat Mağarası, Sullur Mağara, İki Kapılı Mağara ve Zilli Mağara; İnegöl Maden Suyu Tesisleri, İnegöl´ü çevreleyen dağlardaki avcılık potansiyeli, zengin tarihi eserler, 19. yy´a ait tarihi evler ilçeyi turizm açısından cazip kılmaktadır. İnegöl´ün 13 km batısında Sultan köyünde XIV. yüzyılda yaşamış Germiyanoğlu Geyik Baba ile Balım Sultan adına, Orhan Bey tarafından yaptırılmış Geyikli Baba Türbesi önemli bir ziyaret yeridir. Tarihi-kültürel mekânlar: Hamza Bey Cami, Yıldırım Cami (Cuma Camii) , Kurşunlu Cami, Kurşunlu Han ve Ortaköy Kervansarayı ve İshak Paşa Cami ve Külliyesi İnegöl´deki tarihi eserlerdir.

İnegöl / İshak Paşa Camii ve Külliyesi

1481´de Sadrazam İshak Paşa tarafından yaptırılan Külliye’de İshak Paşa’nın türbesi ile Sultan II. Murad Han’ın eşi Tâcünnisa Sultan’ın türbesi yer almaktadır. Külliye’de olması gereken imaret, han ve ahırlar yıkılmıştır. Yıldırım Câmii (Cumâ Câmii) : Osmanlı mimarisinin ilk yapılarındandır. Kurşunlu Köyü Camii: Yıldırım Bayezid döneminde inşa edilmiştir. Geyikli Baba Türbesi: İnegöl’e 13 km uzaklıkta Sultan köyündedir. Osmanlı mimarisinin ilk türbelerindendir. Orhan Gâzi, Germiyanoğlu Geyik Baba ve Balım Sultan için yaptırmıştır. Türbenin yanında bir cami ve hamam vardır. Ortaköy Kervansarayı: İki katlıdır, üst katı harap, zemin katı metruktur. Yıldırım Bayezid devrinin menzil konaklarındandır. Hamzabey Camii: Yıldırım Bayezid dönemi eseridir.