SİVAS İLİMİZİN HAFIK İLÇESİ

ANA SAYFA SİVAS HAFIK
SİVAS İLİNİN HARİTADAKİ KONUMU
SİVAS - Haritadaki Konumu

TARİHÇE

1873 yılında Koçhisar adıyla ilçe olan Hafik, 1926'da yeniden eski adı olan Hafik adını almıştır. Türklerin Anadolu'ya gelişinden önce de önemli bir yerleşim yeri olan Hafik, Selçuklular ve OsmanlIlar dönemlerinde de önemini devam ettirmiştir.

İlçemiz Sivas'ın doğusunda, il merkezine 37 km uzaklıkta, ilçe merkezinde 3005, kırsalda 6514 olmak üzere toplam 9519 nüfusu, 76 köyü ve 53 mezrası olan, tarihi çok eskilere dayanan, kültürel özellikleri, tarihi kaya evleri, özellikle gölleri, ormanları ve geniş tarım arazileriyle doğal zenginliği bol, şirin bir ilçedir.

1970 ve 80'li yıllarda, sanayileşmenin bir sonucu olarak ilçemizden başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlere yoğun bir göç yaşanmıştır. Öyle ki son yıllarda kış aylarında bazı köylerimizin neredeyse tamamı boşalır hale gelmiştir. Bununla beraber son yıllarda özellikle yaz aylarında büyük bir yazlıkçı nüfusunun köylerimize geri dönmeye başladığını görmekteyiz.

İlçemizin ekonomisi Sivas'ın geneli gibi tarım ve hayvancılık ağırlıklıdır. Kızılırmak havzasında yer alan köylerimizde büyük tarım arazilerinin varlığıyla tarım ön planda ve halkımızın en önemli gelir kaynağıdır. Yapımı tamamlanan Özen-Pusat Barajı ve İmranlı Barajlarının faaliyete geçmesiyle ilçemizde tarım alanında önemli bir gelişme olacaktır.

İlçemiz maden bakımında da son derece zengindir. İlçemizde başta manganez, krom ve kireç taşı olmak üzere bir çok maden rezervi bulunmakta olup, bir kısmında üretim faaliyetleri devam etmektedir.

Hafik'in en önemli değeri ve Hafik'i tanıtacak en önemli özelliği, başta Hafik Gölü olmak üzere çok sayıda göllerinin bulunmasıdır. Hafik Gölü, ilçemizin hemen yanı başında bulunması, Sivas'a 20-25 dakikalık mesafede yer alması ve güzel ve temiz doğasıyla ilçemizin ve hatta Sivas'ın en önemli ve en güzel mesire alanlarından birisi olmaya adaydır. Gölün etrafında 3 adet tesis bulunmakta olup, yazın hafta sonları Sivas ve çevre ilçelerden insanlarımız yoğun bir şekilde piknik yapmak için buraya gelmektedirler.

Bu amaçla Hafik Gölünü nasıl daha iyi tanıtabiliriz düşüncesiyle, çalışmalarımıza başlayarak gölün etrafındaki hazine arazilerinin tespitini yaptık ve öncelikli olarak gölün tesislerin bulunduğu bölgeden başlayarak ağaçlandırma çalışmaları başlattık. Ayrıca gölün etrafında bir sahil yolu ve insanların piknik yapabilecekleri alanlar ile gölün ayağı üzerine taş kaplama tarihi Mostar köprüsü tarzında bir köprü yapılmıştır.

İlçemizin en önemli sorunu olan içme suyu ve yol sorunları, Hükümetimizin son yıllarda uygulamaya koyduğu KÖYDEŞ Projesi kapsamında yaptığımız çalışmalarla büyük oranda çözüme kavuşturulmuştur. Özellikle 2008 yılında açılışını yaptığımız 35 köy ve mezra ile projeye dahil ettiğimiz Hafik merkezin içme suyunu sağlayan Alçıören Grubu İçme Suyu Projesiyle ilçemizin en büyük sorunu çözülmüştür.

İlçemizin tarihindeki en önemli olay ve aslında Türk tarihindeki en önemli olaylardan biri, OsmanlIların Söğüt'e yerleştirilmelerine vesile olan tarihi olay, ilçemizde yaşanmıştır. 1230'iu yıllarda Hafik ovasında Selçuklularla Moğollar arasında meydana gelen savaşta Selçuklular yenilmek üzere iken, obasıyla buradan geçmekte olan Ertuğrul Gazi 700 atlısıyla yardım ederek, Selçukluların galip gelmelerini sağlamıştır. Sultan Alaaddin Keykubat bu katkısından dolayı Ertuğrul Gazi'ye ileride büyük bir İmparatorluğun temellerini atacakları Söğüt bölgesini vermiştir. Bu tarihi olay nedeniyle Osmanlı İmparatorluğunun temellerinin ilçemizde atılmış olduğunu gururla söyleyebiliriz.

Bu olayın anısına Hafik'te, 1915 yılında dönemin Sivas Valisi Muammer Bey tarafından, Türk tarihinde İslamiyet'in kabulünden sonra dikilen ilk heykel olan, Osman Gazi'nin büstü dikilmiştir. 1936 da kaldırılan bu büst şu anda Sivas'ta müzede sergilenmektedir.

Bu amaçla ilçemizde bu tarihi olayı gelecek nesillere iyi anlatabilmek ve tarih şuurunu verebilmek için; Kaymakamlığımızın arka bahçesinde yapılan parkta, bu olayın anısına Osmanlı haritası ve ilk on padişahın isminin yer aldığı ve söz konusu tarihi olayın canlandırıldığı bir rölyef ile bu tarihi olayın anlatıldığı bölümden oluşan bir Osmanlı Anıtı yapılmştır.

COĞRAFİ KONUM

Hafik İç Anadolu Bölgesinin Yukarı Kızılırmak Bölümünde, Sivas iline bağlı bir ilçedir. Kuzeyinde Tokat'ın Reşadiye ve Almus ilçeleri, Sivas'ın Koyulhisar ilçesi, güneyinde Kangal ilçesi, doğusunda Zara ilçesi, batısında Sivas ve kuzey batısında Yıldızeli ilçeleri ile çevrilidir. Kuzeyden güneye doğru Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi arasında uzanan bir haritası vardır. Yüzölçümü 2967 km2'dir. Rakımı 1276 m.'dir. Hafik 40° kuzey enleminin yaklaşık 12 km güneyinde, 370 doğu boylamının yaklaşık 30 km doğusunda yer alır.