SİVAS İLİMİZİN ALTİNYAYLA İLÇESİ

ANA SAYFA SİVAS ALTINYAYLA
SİVAS İLİNİN HARİTADAKİ KONUMU
SİVAS - Haritadaki Konumu

KÜLTÜR VE TURİZM

Kuşaklı höyüğünün güneyinde, Hitit barajı ve açık hava tapınağı yer almaktadır. Mezra yaklaşık 1,5 km uzaklıktadır. Kuşaklı höyüğünün içme suyunun karşılandığı ve dinsel ayinlerin yapıldığı bir alandır. Güney kısmı kayalık ve dik yamaçlardan oluşan bir düzlükte taşlarla set yapılarak gölet oluşturulmuştur. Göletin batı tarafında Hitit yazılı metinlerinde geçen Huwaşi Taşı'nın bulunduğu tapınma alanının mimari öğeleri, kuzeyde suyun tahliye edildiği taştan örülen kanallar, doğu ve batı yönde bazı mimari kalıntıların izleri görülür. Kuşaklı Hitit Kral'ının burada bazı dini törenlere katıldığı Hitit Yazılı metinlerinden anlaşılmaktadır.

1893 tarihinden inşaası tamamlanan (Ahmet Ağa) Merkez Camii’nin; Altınyayla Aydın Mahallesi Muhtarlığının Şarkışla Sicil Müdürlüğü’ne verdiği 15 Aralık 1988 tarihli dilekçesinden “Koruma Kültür Varlığı olarak tescil ettirildiği anlaşılmaktadır. Bunun tesciline dair Sivas Valiliğinin (Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü) 05 Aralık 1988 gün ve 338-114/3690 sayılarından anlaşılmaktadır.

İlçemiz Başören köyünde bulunan ve Kuşaklı ören yeri olarak bilinen Sarissa, Hititlerin önemli yerleşimlerinden biridir. M.Ö.1400 ve 1500’lü yıllarda önemli bir yerleşim merkezi olan ve Hitit krallarının başkent boğaz köyden gelerek yazlık olarak konakladıkları Sarissa şehri, ülkemizde tablet buluntusu veren 5. şehirdir.

1993 yılında Sivas Müze Müdürlüğü adına başlatılan arkeolojik kazılar 1994 yılından beri Almanya Malburg üniversitesinden Prof. Dr. Andras Müler Karpe başkanlığındaki bir ekip tarafından yürütülmektedir.

Kazılarda şimdiye kadar bilinen en büyük Hitit tapınaklarından C binası ile kralın sarayı ile şehrin güney ve kuzeybatı sur kapıları ortaya çıkarılmıştır.  Ayrıca Kazılarda büyük bir tapınağa, bir mektuba, çömlekten yapılmış ikiz boğa Rhyton heykeline çeşitli tabletlere rastlanılmıştır.

COĞRAFİ KONUMU

İlçede İç Anadolu Bölgesi'nin sahip olduğu karasal iklim hüküm sürmektedir. Güney batısında Karatonus dağı, kuzeyinde Tonus Ovası, güneyinde İncecik ve Mergesen Yaylası, güney doğusunda Yücekaya Yaylası mevcuttur. Arazinin %70’i yayla, %30’u dağlıktır. Karatonus Dağı endemik bitki örtüsü çeşitliliği ile Atlas Okyanusu ve Büyük Okyanus su sırtlığında bulunmaktadır.