SİVAS İLİMİZİN DOĞANŞAR İLÇESİ

ANA SAYFA SİVAS DOGANSAR
SİVAS İLİNİN HARİTADAKİ KONUMU
SİVAS - Haritadaki Konumu

TARİHÇE

Anadolu'nun eski yerleşim merkezlerinden biri olan Doğanşar'ın tarihi adı İpsile'dir. Bu ismi Bizans döneminde almıştır. Bizans döneminden sonra sırasıyla Danişmentliler, Anadolu Selçuklu Devleti, Eretna Beyliği ve Kadı Burhaneddin'in yönetimine girmiştir.

Doğanşar 1399'da Osmanlılar tarafından fethedilmiş, Timur istilasıyla tekrar elden çıkmış, 1424 yılında tekrar Osmanlıların eline geçmistir.

Doğanşar´ın başlangıçta 19. yüzyılın son çeyregine kadar Tokat'a bağlı olduğunu görürüz. 1870 yılında doğrudan Sivas'a bağlandığını ve Tozanlı nahiyesi olarak adlandırıldığını görülmektedir. 1872'de Hafik ilçe olunca, Hafik'e bağlanan Doğanşar, 1906’da Reşadiye'ye, sonra tekrar Hafik'e bağlanmıştır. 1970 lere kadar teşkilatlı nahiye olan Doğanşar 9 Mayıs 1990 tarihinde ilçe olmuştur.

İlçenin bazı bölgelerinde kale kalıntıları bulunmakta, bu kalıntılarda yapılan kazılarda gümüş paralar çeşitli kabilelere ait savaş aletleri bulunmuştur. Doğanşar'ın çevresinde Kozlu Kalesi, Okçulu Kalesi, Çirmiş Kalesi ve Asar Kalesi gibi kaleler bulunmaktadır.

Doğanşar'ın doğusunda kalan Karakaya Kanyonu'nda ise Romalılara ait paralar ve çeşitli ok uçları bulunmuştur. Ayrıca Karakaya Kanyonu'nda ki taşlarda bazı figürler bulunmakta, tam tepedeki taşta ise yönleri doğuya bakan iki tane taşa oyulmuş ve koltuk biçimi verilmiş oyuklar bulunmaktadır.

Bir ucunda Bakırlı tepesi diğer ucunda Haştaş tepesi vardır.

Doğanşar İlçesi coğrafi konumu itibariyle İç Anadolu Bölgesinin kuzey doğusunda Karadeniz ile İç Anadolu Bölgesi arasında yer alır. İlçemiz Sivas İlinin kuzeyinde bulunup, Tokat ili ile sınır hattının bir kısmını teşkil etmektedir.  Kuzey’ de Tokat ili Reşadiye ve Sivas İli Koyulhisar İlçeleriyle, Doğu’da Hafik ve Zara İlçeleri ile Batı’da Reşadiye ve Tokat’ın Almus İlçesi ile Güney’de ise Hafik ilçesi ile sınır teşkil etmektedir.