GİRESUN İLİMİZİN YAĞLİDERE İLÇESİ

ANA SAYFA GİRESUN YAGLIDERE
GİRESUN İLİNİN HARİTADAKİ KONUMU
GİRESUN - Haritadaki Konumu

İLÇEMİZİN TARİHİ

Yağlıdere Irmağı'nın her iki yakasında kurulmuştur. Yerleşim yerinin adı Alucra İlçesi Çakrak Köyü'nde oturan Rumlar “kil” toprağından oluklar yaparak yaylalardan (obalardan) oluklar kanalıyla süt işleme merkezi olan Çakrak köyüne getirirlermiş. Çakrak köyü bu derenin geçtiği yer olması itibarıyla, işlenen mamul atıkları dereye akıtıldığından, derenin yağlı şekilde görünmesi nedeniyleYağlıdere olarak adlandırılmış ve yerleşim yeri de Yağlıdere adıyla anılmaya başlanmıştır. 19. Yüzyılda Tirebolu İlçesine bağlı bir köy olan Yağlıdere 1957 yılında Espiye’nin ilçe olmasıyla bu ilçeye bağlı bir bucak olmuştur. 19/06/1987 gün ve 3392 sayılı kanunla İlçe olmuş, 15,08,1988 tarihinde yapılan açılış töreni ile Kaymakamlık ve diğer birimler resmen çalışmalarına başlamıştır.

İLÇEMİZİN COĞRAFİ YAPISI

İlçe ülkemizin Doğu Karadeniz bölümünde Giresun iline bağlı olarak Yağlıdere Çayı kenarında kurulmuştur.İlçe merkezi sahile 14 km uzaklıkta olup, yüzölçümü yaklaşık olarak 350km2 dir.İlçenin rakımı 50m. dir.Kuzeyinde ve doğusunda Espiye,güneyinde Alucra ve Şebinkarahisar, batısında Keşap ve Dereli ilçeleri ile çevrilidir.

İlçenin tek akarsuyu olan Yağlıdere Çayı ve bu çayı besleyen küçük derelerdir.Özellikle ilkbaharda yağışın fazla olması nedeniyle çay,zaman zaman taşkınlara sebep olmaktadır.Güneydeki Alucra ilçesi, Kurtbeli Yaylasından çıkan Tohumluk Deresi ile Erimezden çıkan Kılıçlar Deresinin Çakrak Yaylası; Üçköprü mevkiinde birleşmesiyle Yağlıdere adını alan çay çok dar bir vadi boyunca uzanarak Espiye İlçesinin batısından denize dökülmektedir.Çayın uzunluğu 65 km dir.

İlçedeki arazi, tipik Karadeniz arazi yapısı olup çok engebeli bir yapıya sahiptir.Toprak erezyonuna açıktır. İlçe iklimi; yazları serin, kışları ılık ve yağışlı olan tipik Karadeniz iklimidir.Yağışlar, dört mevsime dağılmıştır.Yıllık yağış ortalaması 1300 m3 tür.En soğuk ay Şubat olup en düşük hava sıcaklığı -3 derecedir.En sıcak ay Ağustos olup sıcaklık ortalama 24 derecedir. Yıllık sıcaklık ortalama 14 derecedir.Ortalama nem %70 dir.
Bitki örtüsü 500m. yüksekliğe kadar fındık bahçeleri, meyve ağaçları, kestane, kızılağaç, meşe, kavak gibi ağaçlardan oluşmuştur.Taflan(karayemiş), ormangülü ve şimşir gibi makiler, orman altı bitkileri vardır.500-1500m arasındaki yüksekliklerde sakız,köknar ve sarıçamdan oluşan ormanlık bitki örtüsü vardır.1500m nin üzerinde ise yayla ve otlaklar vardır.