ÇORUM İLİMİZİN ORTAKÖY İLÇESİ

ANA SAYFA ÇORUM ORTAKOY
ÇORUM İLİNİN HARİTADAKİ KONUMU
ÇORUM - Haritadaki Konumu

İlçenin Tarihi

İlçe toprakları eski devirlerden bu yana yerleşim yeri olduğu Hitit ve Roma dönemlerine ait kalıntıların bulunmasından anlaşılmaktadır.
Ortaasya’dan buraya gelen Türkler kabile halinde, Pınarköy ve Asraköy mevkiileriyle Ortaköy’e yerleşmişlerdir.

Daha sonra Asraköy ile Pınarköy, Ortaköy ile birleşerek şimdiki Ortaköy meydana gelmiştir. 1959 yılında ilçe olmuştur.

Coğrafi Yapısı

Ortaköy Çorum’a 57 km. mesafede, yüzölçümü 238 km²’dir. İlçede genellikle karasal iklim özellikleri görülmektedir. Yıllık yağış miktarı 409,5 mm.dir.

İdari Yapısı ve Nüfus Durumu

İlçenin 2000 yılı Genel Nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu, merkezde 3.349, belde ve köylerde 8.471 olup, İlçe’nin toplam nüfusu 11.820’dir

Ekonomik ve Sosyal Durum

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Tarım arazisi 14.560 ha. dır. Bunun % 6 sulanabilir, % 94 kuraktır. Belli başlı tarım ürünleri ; buğday, arpa, nohut, şekerpancarı, mercimek, çeltik, haşhaşdır. İlçede büyükbaş hayvan sayısı 5.845, küçükbaş hayvan sayısı ise, 5.230 dur. Bir adet sulama göleti mevcuttur.

İlçe sınırları içerisinden geçen Yeşilırmak ’ ın bir kolu olan Çekerek Irmağından İncesu, Aşdağul ve Senemoğlu köyleri bu akarsudan faydalanmaktadır. Ayrıca Aşdağul beldesinde sulama amaçlı belediyenin ve şahısların sondaj kuyuları mevcuttur.
Yukarıkuyucak ve Asar köyleri dışındaki bütün köy yolları asfalttır. Bir köyde kanalizasyon vardır. Köylerin hepsinde su şebekesi mevcutsa da ancak, yaz mevsiminde içme suyu sıkıntısı çekilmektedir.

Eğitim Kültür ve Sağlık

İlçede okuma-yazma oranı %91’ dir. Bir adet genel lise, 1 adet YİBO (Yatılı Bölge İlköğretim Okulu), 4 adet ilköğretim okulu, 11 adet birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okulu mevcuttur. Bu okullarda toplam 1.720 öğrenci mevcuttur.
İlçenin İncesu Köyünde Çekerek ırmağının içerisinden geçtiği bir kanyon bulunmaktadır.

Kanyon içerisinde kayalar üzerinde duvar kalıntıları , hatıl oyuklar ve merdiven basamakları görülmektedir. İlçe merkezinde 30 yataklı Devlet Hastanesi, Aşdavul ve Karahacip Beldelerinde birer sağlık ocağı vardır.