ISPARTA İLİMİZİN ŞARKIKARAAĞAÇ İLÇESİ

ANA SAYFA ISPARTA SARKIKARAAGAC
ISPARTA İLİNİN HARİTADAKİ KONUMU
ISPARTA - Haritadaki Konumu

Anaboura Antik Kenti - Isparta (Şarkikaraağaç)

Isparta’ya 118 km uzaklıkta olan Şarkikaraağaç’ın yüzölçümü 1232 km² olup, verimli bir ova üzerinde kurulmuştur. Beyşehir Gölü’nün bir bölümü ilçe sınırları içerisindedir.

Şarkikaraağaç’ta Beyşehir Gölü etrafında kuş gözlemciliği, Kızıldağ Milli Parkında doğa yürüyüşü, kamp-karavan ve foto safari yapılabilmektedir.

Yörede Türk gelenek, örf ve adetlerin en canlı şekilde halen yaşatıldığını görebilirsiniz. Türkiye’nin her yerine tahin helvası, köpük helvası ve susamlı helvanın Şarkikaraağaçlı ustalar tarafından yayıldığı bilinir. Şarkikaraağaç Helva ve Kültür Şenlikleri, her yıl genellikle Temmuz ayında yapılmaktadır.

Şarkikaraağaç’ta halen yaylaya çıkan Yörükler, yaz aylarında ortalama üç ay, keçi kılından yapılan çadırlarda veya varsa yayla evlerinde kalmaktadırlar. Ayrıca Gedikli Köyü Sindel Yaylasında, her yıl Mayıs ayında Honamlı Yörükleri Geleneksel Sindel Yaylası Şenliği yapılmaktadır.  

Tarihte Şarkikaraağaç

MÖ l88-133 yılları arasında Bergama Krallığı’nın elinde bulunan bölge, MÖ l30 yılında Romalılar tarafından ele geçirilmiştir. Bu dönemde Karalis Gölü’nün (Beyşehir) kuzeyinde Salur Köyü yakınında Anaboura Antik Kenti kurulmuştur.

Roma İmparatorluk döneminde, Beyşehir Gölü’nün kuzeyinde Antiokheia’dan Likaonya ve Pamphilya’ya giden Roma yolu üzerinde bugünkü Şarkikaraağaç ilçesi civarında Neapolis Kenti’nin kurulduğu bilinmektedir.

1182 yılında, Karaağaç ve havalisi Selçuklu egemenliğine girmiştir. Bölgeye Türk Boylarından Saçıkara aşiretinin yoğun olarak yerleştiği anlaşılmaktadır. Ayrıca, Moğol istilasından kaçan bir kısım Harezm Türklerinin de bölgeye yerleştiği bilinmektedir. Daha sonra Hamitoğulları Beyliği hakimiyetine giren Şarkikaraağaç, 1380 yılında Isparta ve havalisi ile birlikte Osmanlı egemenliğine girmiştir.

Beyşehir Gölü

Beyşehir Gölü tektonik kökenli bir çukurluğun sularla dolması sonucu oluşmuştur. Türkiye’nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü’nün çevresinde doğa sporları ve alternatif turizm imkanları bulunmaktadır.

Alaca Mescit

1876 yılında yaptırılan, Alaca Mescit olarak adlandırılan cami dikdörtgen planlıdır. Dikdörtgen planlı olan harim, ahşap sütunlarla üç sahna ayrılmıştır. Alt katı dükkan olan caminin duvarları taştır. Batı ve doğu cephesinde altta beş büyük, üstlerinde beş küçük dikdörtgen pencere vardır. Kuzeyde camekanla kapatılmış son cemaat yerinin tavanında, kırmızıyla boyanmış bir tavan göbeği yer alır.

Sultan Fatih Cami (Cami-i Kebir)

Cami, 1282 yılında Selçuklu Sultanlarından Feramuz oğlu Alaaddin Keykubat döneminde Ömer bin Ali tarafından yaptırılmış, Fatih Sultan Mehmet döneminde tamir edilmiştir.

Kızıldağ Milli Parkı

Şarkikaraağaç İlçesi’nin 5 km güneyinde, 1840 m yüksekliği olan Büyüksivri Tepesi’nin eteklerindeki saf sedir ormanları, milli parkın odak noktasıdır. İç Anadolu step iklimine en fazla giren saf sedir ormanları 164 ha kadardır. Alan, 1969 yılında milli park ilan edilmiştir.

Parkın güneyinde Beyşehir Gölü olup, gölden esen güney rüzgarları Bebik Vadisi ile Yertutan Mevkii’nden geçerek milli parka ulaşmaktadır. Bu nedenle bol oksijenli temiz havası parkın cazibesini artırmıştır.

Dağ evleri ve kamp sahaları bulunan milli parkta 1840 m yükseklikteki Büyüksivri Tepesi’ne tırmanarak doğa yürüyüşü yapılabilir. Milli parkta kamp ve piknik imkanı bulunmaktadır. Mavi sedir ormanlarının bol oksijen üretimi nedeniyle milli parkın temiz havası, solunum yolları rahatsızlığı bulunanlar için uygundur. Çadır ve karavanla konaklama yapılabilir. Ayrıca, milli park içinde halka açık bungalovlar, yeme-içme tesisleri bulunmaktadır. Milli parkın orman ağaçlarını başta sedir, ardıç, karaçam, köknar, meşe olmak üzere kavak, söğüt ve az miktarda ıhlamur oluşturur.

Zengibar Kalesi

Kale, Muratbağı (Zengibar) Köyü’nün doğusundaki dağ üzerinde yer alır. Dağın zirvesine doğru uzanan sur duvarlarının sadece temelleri kalmıştır.

Ördekçi Kalesi

Ördekçi Köyü Sivri Dağ’ın üzerindeki yaylada tahrip olmuş durumda bir kale kalıntısı mevcuttur.

Anaboura Kalesi

Salur Köyü Enevre Mevkii’nde, Kızılkale Dağı üzerindeki kale, Roma Dönemi’nde kurulmuş olmalıdır. Kale tamamıyla tahrip olmuştur.

Anaboura Antik Kenti

Antik kent, Şarkikaraağaç İlçesi Salur Köyü’nün güneyinde, Belceğiz Köyü’nün batısında yer alır. MÖ I. yüzyılda kent halkından “Anabouralılar” diye bahsedilir. Kent, Roma İmparatorluk Dönemi’nde bölgede kurulan Tetrapolis’in bir üyesidir. Şehir kuzeye alçalan bir yamaç üzerinde yer alır. Kent üzerinde pek fazla kalıntı yoktur. Tiyatro ve tapınak kalıntısı ile konut temellerinin izleri görülür.

Neapolis Antik Kenti

Neapolis, Beyşehir Gölü’nün kuzeyinde Antiokheia’dan (Yalvaç) Likaonya ve Pamphilya’ya giden Roma yolu üzerindedir. Neapolis’in Apollonia (Uluborlu) ile aynı tarihlerde Trakyalı kolonistler tarafından kolonize edildiği bilinmektedir. Kentten yakın çevrede bir kalıntı gözükmemekle birlikte bulunan arşitrav blokları, sütunlar ve mezar stelleri Isparta Müzesi’ndedir.