ADANA İLİMİZİN POZANTİ İLÇESİ

ANA SAYFA ADANA POZANTI
ADANA İLİNİN HARİTADAKİ KONUMU
ADANA - Haritadaki Konumu

TARİHİ VE GENEL BİLGİLER

Pozantı ilçesi, Adana’ nın kuzeydoğusunda Mersin ve Niğde İllerine komşu durumunda bulunmakta olup, İlçe merkezi Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’ yu İç Anadolu ve Avrupa’ ya kara ve demiryolu ile bağlayan önemli bir geçit noktasında bulunmaktadır. 

Pozantı Gülek Boğazı yolu ile birçok milletlerin konup göçtüğü pendosis kalıntıları üzerine kurulmuş tarihi boyunca coğrafi konumdan dolayı önemli bir konak yeri özelliğini korumuştur. Pozantı ve çevresi Hititlerin Asurları Perslerin İskender' in roma ve Bizans imparatorluğunun idaresinde kaldıktan sonra Arapların Anadolu ve İstanbul seferleri sırasında zaman zaman Müslümanların eline geçmiştir.Abbasiler devrinde bu bölgeye çok sayıda Türk aşiret ve boyu yerleştirildi. 1071 Malazgirt seferinden sonrada Türk toprağı oldu haçlı seferleri sırasında yeniden Bizanslıların eline geçen Pozantı 1375 de mısır Türk memluklularının toprağı oldu. Daha sonra ramazan oğulları beyliğinin sınırları içinde kaldı. Yavuz sultan selim' in mısır seferi sırasında 1517 de Osmanlı topraklarına katılan Pozantı' nın 1. dünya savaşı sırasında Bağdat demir yolu hattının buraya kadar uzanması ile önemi arttı.

25 Mayıs 1920 de Pozantı düşman işgalinden kurtarılmıştır.Savaştan sonra Adana' nın Fransızlarca işgali üzerine 5 Ağustos 1920’de M. Kemal ATATÜRK tarafından yapılan  Pozantı Kongresinden sonra Adana İl Merkezi, Adana’nın kurtuluş tarihi olan 5 Ocak 1922’ye kadar Pozantı’ya taşınmıştır. 1954 yılına kadar Bucak olan Pozantı bu tarihte İlçe olmuştur.Tarih boyunca Pozantı’ya çeşitli milletler tarafından değişik isimler verilmiştir. Pozantı’nın ilk çağlarda adı Pendonsis veya Pendosis’di. Araplar El Bedendum, Türk’ler de Bozantı ismini vermişlerdir.

Büyükşehir yasası olarak da bilinen 6360 Sayılı Yasa İle birlikte 30 Mart 2014 tarihinde İlçemize bağlı Akçatekir Beldesi ve 16 köy mahalle olarak İlçe merkezine bağlanmıştır.

İlçemizde 32000 konut olup İlçemizde konut sorunu vardır. İlçemizde arsa  yetersiz olduğundan son yıllarda İlçe merkezinde çok katlı bina yapımına başlanmıştır.

İlçemizin özelliği nedeniyle yaylacılık cazip hale gelmiştir. Tekir ve Bürücek yaylalarından sonra Alpu, Fındıklı, Kamışlı, Hamidiye, Aşçıbekirli, Dağdibi, Gökbez, E.Konacık, Y.Konacık Mahallelerimizde yayla cazibesi artmıştır.

İlçenin genelinin dağlık ve ormanlık olması sebebiyle tarım ve ziraat alanları azdır. Buna rağmen geçim kaynağı tarım, hayvancılık, arıcılık, orman işçiliği, nakliyecilik ve özellikle İlçe merkezinde E-90 karayolu üzerinde bulunan lokanta işletmeciliği ile küçük sanayi işletmeciliğidir. Son yıllarda turizme yönelik işletmelerin faaliyete geçmesiyle bu anlamda da İlçemiz adını duyurmaktadır. 

COĞRAFİ DURUM

Pozantı; Doğuda Aladağ, Güneyde Karaisalı İlçeleri, Güneybatıda Mersin (Tarsus), Batı ve Kuzeyinde Niğde (Ulukışla-Çamardı) İlleri ile çevrilidir. Yüzölçümü 946 Km.2.dir. Pozantı Orta Toroslar’da vadi içerisine kurulmuş, önemli bir geçit bölgesidir. Rakımı 780 m. dir. İlçe Merkezinden geçen Çakıt Çayı ve Kamışlı Vadisinden geçen Körkün Çayı önemli akarsularıdır. Doğal bitki örtüsü ormandır. Bitki örtüsü yüksekliğe göre; Ardıç, kızılçam, akçam, daha yükseklerde ise, köknar ve sedir ağaçları bulunmaktadır. 

Torosların İlçe içindeki dorukları; Aladağlar üzerinde Demirkazık 3600 m. Bolkar Dağı üzerindeki Medetsiz Tepesi 3585 m.,  Karanfil dağı 3085m, Akdağ 2424 m, Karınca Dağı 2150 m. dir.İlçemizde İç Anadolu ile Akdeniz Bölgesi arasında bir geçiş iklimi hüküm sürmektedir. Yazları genel olarak serin, kışları soğuk ve kar-yağmur şeklinde yağışlı geçer. Ancak küresel ısınmanın etkileri, yağış rejiminin bozulması şeklinde İlçemizde de görülmektedir.