KIRIKKALE İLİMİZİN ÇELEBI İLÇESİ

ANA SAYFA KIRIKKALE CELEBI
KIRIKKALE İLİNİN HARİTADAKİ KONUMU
KIRIKKALE - Haritadaki Konumu

İLÇE TARİHİ

Çelebi ilçesi, tarihi seyri kayıtlarında pek fazla görülmeyen bir beldedir. Kuruluşu ile ilgili pek çok rivayetler olan ilçenin çok eski tarihlere dayanan bir geçmişinin olduğu muhakkaktır.

İlçe etrafında henüz ciddi manada bir kazı çalışması olmamakla birlikte,tesadüfen rastlanan mezarlıklar,bina temelleri,çok eski meyve ağaçları,kale kalıntıları ile çeşme yalakları bunu göstermektedir.

Çelebi, Anadolu'nun Türkleşme ve İslamlaşma döneminin başlangıcı olarak bilinen Anadolu'nun, fethinin ilk zamanlarında şark'ı Garb'a bağlayan yolların en önemlisi olan Kırşehir-Ankara yolunun birkaç km ötesinde ve karalık olarak bilinen mevkiinden iskan eden köylülerle meskun hale gelmiştir.

Cumhuriyetten sonra başlayan yeni yapılanmada, Çelebi artık karye değil, 18 köyün bağlı olduğu bir nahiyedir. Çelebi' nin ilk nahiye müdürüne kavuşması, 1928 yılındadır. Çelebi, 20.05.1990 tarih ve 20523 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan Kanun ile resmen ilçe olmuştur.

COĞRAFİ DURUMU

Konumu itibariyle Çelebi dağı eteklerine kurulmuştur. Batısında Bala ve Karakeçili ilçeleri, kuzeyinde Keskin ilçesi, doğusunda ve güneyinde Kaman ilçesi ile sınırdır. Ankara'ya 115 km. Kırıkkale'ye 57 km. Kayseri yolu kavşağına (Keskin ilçesine doğru) 27 km mesafesi vardır. İlçenin yüzölçümü 180.000 da, Rakımı 1275 metredir.

İklimi, İç Anadolu bölgesinin tipik kara iklimine sahiptir. Kışları oldukça sert ve kar yağışlı, hava sıcaklığı kış boyunca genelde sıfırın altında seyreder. Yazları ise sıcak ve kurudur. İlkbahar mevsimi çok kısa sürer. Yağışlar az olduğundan yaz mevsiminde bitki örtüsü bozkır görünümünü alır. Yağışlar çoğunlukla sonbahar ve kış mevsiminde düşer.